Kıdem Tazminatı

Kocaeli İş Hukuku Avukatı olarak iş hukuku ile ilgili her türlü konuda çıkan uyuşmazlıkların çözümlenmesi konularında avukatlık yapmaktayız.

Kıdem tazminatı belirli bir süre çalışıp iş sözleşmesi sona eren işçiye yasada sayılan durumlarda ve hizmet süresi ile ücretine göre değişen miktarda, işverence ödenmesi gereken parayı ifade eder.İşçinin işyerinde çalıştığı sürede yıpranması ve işverenine sadakatin bir sonucu olarak işçiye verilen tazminattır.

 

İşçi, Kıdem Tazminatına hak kazanabilmesi için işyerinde en az 1 yıldır çalışıyor olması gerekir.1 yıllık kıdem koşulunu sağlamayan işçi Kıdem Tazminatına hak kazanamaz. Peki 1 yıllık kıdeminiz yoksa ve işyerinden haksız olarak çıkarıldığınızı düşünüyorsanız ne yapmalısınız? İş güvencesi, işçilerin haklı ve geçerli bir neden olmaksızın keyfi olarak işveren tarafından işten çıkarılmalarını engellemeye yönelik bir korumadır. 1 yıldan az çalışmanız varsa İşe İade davası açarak 4-8 aylık ücretiniz tutarında İşe Başlatmama Tazminatı ve 4 aylık ücret tutarında Boşta Geçen Süre Tazminatınızı alabilirsiniz.

İşyerinde en az 1 yıldır çalışan işçinin iş sözleşmesi, mezvuatta öngörülen nedenlerden biriyle sona erdirilirse işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

  • İŞ SÖZLEŞMESİNİN İŞÇİ TARAFINDAN FESHİ

İş Sözleşmesini fesih nedeninize göre kıdem tazminatı kazanıp kazanmayacağınız değişecektir. İş Sözleşmesinin işçi tarafından İş Kanununun 24.maddesinde belirtilen haklı nedenlerle sona erdirilmesi durumunda işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Sözleşmenin belirli süreli veya belirsiz süreli olması haklı fesih hallerinden önemli değildir. Kıdem Tazminatına hak kazanmanızı sağlayacak haklı fesih halleri:

      I. SAĞLIK SEBEPLERİ:

a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

      II. AHLAK VE İYİNİYET KURALLARINA UYMAYAN HALLER VE BENZERLERİ:

a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.

b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.

c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.

d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.

e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,

f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.

      III. ZORLAYICI SEBEPLER:

 İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını   gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.

Yukarıda sayılan sebepler dışında aşağıdaki sebeplerin bulunması halinde de kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz:

  1. İşçi, muvazzaf askerlik görevi nedeniyle iş sözleşmesini feshederse kıdem tazminatına hak kazanır.
  2. İşçi emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı veya toptan ödeme almak amacıyla iş sözleşmesini feshederse kıdem tazminatı almaya hak kazanır.
  3. İşçi, emeklilik yaşı gelmese bile, yaşlılık aylığı(emeklilik) bağlanması için öngörülen sigortalılık süresinin ve prim ödeme gün sayısının tamamlanması nedeniyle iş sözleşmesini feshederse kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Kanunda öngörülen sigortalılık süresi 15 yıl, prim ödeme gün sayısı 3600 prim günüdür.
  4. Kadın işçi, evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde kendi arzusu ile iş sözleşmesini feshederse kıdem tazminatı almaya hak kazanır.
  5. İşçi kuruluşlarında (sendika veya konfederasyon) yönetici olması nedeniyle işyerinden ayrılan yönetici işçi, dilerse işten ayrıldığı tarihte feshedebilir. Bu durumda kıdem tazminatı almaya hak kazanır.
  • İŞ SÖZLEŞMESİNİN İŞVEREN TARAFINDAN FESHİ

 

İş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi halinde kural olarak Kıdem Tazminatına hak kazanılır. Fakat kanunda düzenlenen bazı hallerde işçinin iş sözleşmesinin feshi halinde işçi, kıdem tazminatına hak kazanamaz. Bunlar :

      II- AHLAK VE İYİ NİYET KURALLARINA UYMAYAN HALLER VE BENZERLERİ:

a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.

b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.

c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.

d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.

e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.

f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.

g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.

h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.

ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.

Kanunda düzenlenen bu durumlar dışında tüm fesih hallerinde işçi kıdem tazminatına hak kazanır.

 

İSTİFA EDEN BİRİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

 

İşverence tazminatların derhal ödenmesi ve benzeri baskılarla işçiden yazılı istifa dilekçesi vermesini talep etmesi ve işçinin buna uyması gerçek bir istifa iradesinden söz edilemez. Bu halde feshin işverence gerçekleştirildiği kabul edilmelidir. İşverenin haklı fesih nedenlerine dayanarak işçiye istifa dilekçesi vermesi halinde baskı uygulaması sonucu düzenlenen istifa dilekçesine de gerçek anlamda istifa olarak değer vermek mümkün olmaz.

İşverence tazminatların derhal ödenmesi ve benzeri baskılarla işçiden yazılı istifa dilekçesi vermesini talep etmesi ve işçinin buna uyması gerçek bir istifa iradesinden söz edilemez. Bu halde feshin işverence gerçekleştirildiği kabul edilmelidir. Bu ihtimalde ise işçinin haklı olarak sözleşmesini feshettiği kabul edilir ve bu durumda da Kıdem Tazminatına hak kazanılabilir. Mahkeme bu durumda işçinin gerçek iradesini araştırır ve istifa iradesinin olup olmadığı hususunu sorgular. Bu noktada iş hukukunda uzman bir avukattan destek almanız halinde kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.

 

İŞÇİLİK ALACAKLARINIZI ALMADAN İŞTEN ÇIKTIYSANIZ NASIL BİR YOL İZLEMELİSİNİZ?

Öncelikle İş Hukukunda uzman bir avukattan mutlaka hukuki destek almalısınız. Kocaeli İş Hukuku Avukatı olarak  bu tür uyuşmazlıklarda avukatlık yapmaktayız. Zira İş Mahkemelerinde görülmekte olan davalarda işçinin hakları üstün tutulmakta ve davanın ispat edilmesi halinde genel olarak olumlu sonuç alınmaktadır.

 

İŞÇİLİK ALACAKLARI DAVANIZ İÇİN BİZE ULAŞIN

Kocaeli İzmit’te  faaliyet gösteren Demirel Hukuk ve Danışmanlık Bürosu Kocaeli İş Hukuku Avukatı olarak iş hukuku ile ilgili her türlü uyuşmazlıkların çözümlenmesi konularında avukatlık ve danışmanlık yapmaktadır.