Hırsızlık suçu ve cezası nedir?

Hırsızlık, zilyedin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden almaktır. Bu suç tipi Türk Ceza Kanunu’nun Malvarlığına Karşı Suçlar kısmında 141.madde ve devamında düzenlenmektedir, ilgili madde hükmü;

Madde 141- (1) Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) (Mülga: 2/7/2012-6352/105 md.)

 

HIRSIZLIK SUÇUNDA HUKUKİ YARAR, FAİL VE MAĞDUR

Hırsızlık suçunu öngören normlar ile korunmak istenen, taşınır malların zilyetliğidir. Hırsızlık suçunun hukuki konusu zilyetliktir.

Suçun faili ve mağduru herkes olabilir. Suçun mağduru bakımından temek koşul, suça konu malın maliki veya zilyedi olmaktır.

 

HIRSIZLIK SUÇUNUN KONUSU

  • Suçun konusu başkasına ait taşınır mallardır, taşınmaz mallar hırsızlık suçunun konusunu oluşturmaz.
  • Bir taşınmazdan sökülen parçalar (döşeme, fayans, kapı, pencere vs.) hakkında da suç işlenebilir.
  • Mal; ahlaka, kanuna aykırı bir yolla yada bir suç nedeniyle edinilmiş olsa dahi suçun konusunu oluşturabilir.
  • Malın katı olması gerekmez, sıvı ya da gaz olabilir. Ancak TCK m.141/2 yürürlükten kaldırılmış olduğundan, artık ekonomik değer taşıyan enerjiler bu suçun konusu olmayacaktır. Kanunda 163.maddeye 3. fıkra eklenmiş ve abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun ve doğalgazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi karşılıksız yararlanma suçunun kapsamına alınmıştır.
  • Hırsızlık suçunda korunan değer zilyetlik olduğundan, taşınırın malikten çalınması şart değildir. Önemli olan yalnızca o taşınırın hırsızlık yapan kişiye ait olmamasıdır.
  • Hırsızlıkta failin mala zilyet olmaması gerekir, aksi halde hırsızlık suçu değil güveni kötüye kullanma suçu oluşur.
  •  

HIRSIZLIK SUÇUNUN MADDİ UNSURU

Hırsızlık suçunun maddi unsuru, malın bulunduğu yerden alınmasıdır. Malın alınmış olmasından bahsedebilmek için mal üzerinde mağdur hiçbir şekilde tasarrufta bulunamamalıdır. Bunun için malın mağdurun kontrol ve hakimiyet alanından çıkmış olması gerekir. Hırsızlık suçu, mağdurun mal üzerindeki tasarruf olanağı ortadan kalktığı anda ve failin malı kendi hakimiyet alanına sokmuş olması ile tamamlanır.

 

HIRSIZLIK SUÇU MANEVİ UNSURU

Suç, kasten işlenebilen bir suçtur. Hırsızlık suçunun işlenebilmesi için genel kast yeterli olmayıp kanun, failde özel kast aramaktadır. Aranan özel kast ‘ yarar sağlamak maksadıyla’ malı bulunduğu yerden almaktır. Failin yarar sağlamak amacı değil de, zarar verme amacı varsa hırsızlık suçu oluşmaz, mala zarar verme suçu oluşur. Suçun oluşabilmesi için, failin kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla hareket etmesi yeterli olup bunun fiilen temini şart değildir.

 

NİTELİKLİ HIRSIZLIK

TCK Madde 142- (1) Hırsızlık suçunun;

a) Kime ait olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında veya ibadete ayrılmış yerlerde bulunan ya da kamu yararına veya hizmetine tahsis edilen eşya hakkında,

b) (Mülga: 18/6/2014-6545/62 md.)

c) Halkın yararlanmasına sunulmuş ulaşım aracı içinde veya bunların belli varış veya kalkış yerlerinde bulunan eşya hakkında,

d) Bir afet veya genel bir felaketin meydana getirebileceği zararları önlemek veya hafifletmek maksadıyla hazırlanan eşya hakkında,

e) Adet veya tahsis veya kullanımları gereği açıkta bırakılmış eşya hakkında,

f) (Mülga: 2/7/2012-6352/82 md.)

İşlenmesi hâlinde, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(2) Suçun;

a) Kişinin malını koruyamayacak durumda olmasından veya ölmesinden yararlanarak,

b) Elde veya üstte taşınan eşyayı çekip almak suretiyle ya da özel beceriyle,

c) Doğal bir afetin veya sosyal olayların meydana getirdiği korku veya kargaşadan yararlanarak,

d) Haksız yere elde bulundurulan veya taklit anahtarla ya da diğer bir aletle kilit açmak veya kilitlenmesini engellemek suretiyle,

e) Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle,

f) Tanınmamak için tedbir alarak veya yetkisi olmadığı halde resmi sıfat takınarak,

g) (…) (1) büyük veya küçük baş hayvan hakkında,(1)

h) Herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında,

İşlenmesi hâlinde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Suçun, bu fıkranın (b) bendinde belirtilen surette, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda olan kimseye karşı işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranına kadar artırılır.

(3) Suçun, sıvı veya gaz hâlindeki enerji hakkında ve bunların nakline, işlenmesine veya depolanmasına ait tesislerde işlenmesi halinde, beş yıldan oniki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu fiilin bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, ceza yarı oranında artırılır ve onbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

(4) Hırsızlık suçunun işlenmesi amacıyla konut dokunulmazlığının ihlâli veya mala zarar verme suçunun işlenmesi halinde, bu suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi için şikâyet aranmaz.

(5) Hırsızlık suçunun işlenmesi sonucunda haberleşme, enerji ya da demiryolu veya havayolu ulaşımı alanında kamu hizmetinin geçici de olsa aksaması hâlinde, yukarıdaki fıkralar hükümlerine göre verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır.

 

HIRSIZLIK SUÇUNDA CEZAYI HAFİFLETEN NEDENLER

Hırsızlık suçunun;

  • Paydaş veya elbirliği ile malik olunan mal üzerinde işlenmesi,
  • Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla işlenmesi,
  • Hırsızlık suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı,
  • Hırsızlık suçunun, malın geçici bir süre kullanılıp zilyedine iade edilmek üzere işlenmesi,
  • Hırsızlık suçunun ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için işlenmesi halinde ceza indirilir.

 

Kocaeli’de bulunan Hukuk büromuz, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve diğer mevzuatlar gereğince belirlenen suçlar kapsamında soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında müşteki /katılanlar için vekillik, şüpheli/sanıklar için müdafilik hizmeti vermektedir. Bunun yanında Ağır Ceza Mahkemeleri, Asliye Ceza Mahkemeleri, İcra Ceza MahkemeleriFikri ve Sinai Haklar Ceza Mahkemeleri, İstinaf ve Yargıtay nezdinde görülen davalarda Kocaeli Ceza Avukatı olarak müvekkillerimize doğru ve sonuç odaklı savunma hazırlanması, duruşmalarda sözlü ve yazılı savunma yapılması ve duruşmaların takibi hizmetini vermektedir.